Maisterin silmälasien läpi katsottua "Lama tyrmätään sivistyksellä."

Ilmaista editoria ei ole

Kotitietokoneenkäyttäjän on hankala lähteä jäljittämään tietovarkauksia koneeltaan. Ainahan ei hyvä virusohjelma ja palomuurikaan auta, jos tietokoneen käyttäjä käyttää esimerkiksi ilmaista editoria, jonka asetukset sallivat tekstin kirjoittamisen näkymisen muiden käyttäjien koneilla.  Sekunnissa on tekstisi imuroitu näytöltä ja joku voi esittää tekstisi omanaan - esimerkiksi opinnoissaan. Taitava imuroija voi saada aiheettomasti maineen substanssiosaajana keräämällä uutta tietoa laittomasti muiden tietokoneilta.  Liikeyritysten tietovuodot on yleensä tehnyt yrityksen työntekijä. Kotitietokoneilla käytetään erilaisia ilmaisia ohjelmia, jotka saattavat sisältää tietoturvariskejä. Uudet tietojenkalasteluvirukset eivät aiheuta tietokoneen hidastumista tai muuta häiriötä, josta käyttäjä osaisi epäillä jotain olevan vialla. Kun pari tuntia kirjoitettu artikkeli katoaa käyttäjän ilmaiselta editorilta, kannattaa katsella editorin asetuksia ja ehkä lopettaa ko. editorin käyttö. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Yksi Turkkulaanen

Mielenkiintoista. Mikä/mitkä editorit sinun tietosi mukaan sisältävät tällaisen muistinjakamisen? Minä kun en ole kuullut sellaisista.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Jos et tarkasta etukäteen mitä editori tekee automaattisesti, niin itseään voi lähinnä syyttää, kun ulos lähtee sellaista mitä et itse ole vielä julkaissut.

Janne G Pirinen

Ilmaisia tekstieditoreja: http://www.nonags.com/nonags/texted32.html

Notepad++ on ainakin meikäläisellä pelitellyt eikä asetukset ole sallineet tekstin kirjoittamisen näkymistä muiden käyttäjien koneilla.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Notepad on luotettava minunkin mielestäni.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Mikä editori on kyseessä? Sitten on tietysti myös ryhmätyövälineitä, joissa yhdessä kirjoittaminen on koko homman juju.

Yksi Turkkulaanen

Niinpä, tarkoitin juuri sellaista editoria, joka jakaa tekstin usealle käyttäjälle. Tulin uteliaaksi, koska en ole kuullut sellaista ominaisuutta mainostettavan.

Ei tuolla nonags.com:issakaan kukaan näyttänyt em. ominaisuutta mainostavan. Kyllä ne taitavat olla kaikki ihan yksityiseen käyttöön.

Meerille vielä: En ole koskaan kuullut keneltäkään, että ilmaisohjelmat olisivat sisältäneet viruksia/troijalaisia/matoja/yms silloin kun niitä lataa luotettavalta saitilta. Veikkaisin kuvaamassasi tapauksessa muuten saatua tihulaista ja/tai tekstieditorin sekoilua. Ne kuulostavat aika lailla todennäköisemmiltä.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Itse olen kuullut moniakin kertomuksia vuosien varrella ilmaisohjelmien bugeista yms., jotka usein alkavat toimia vasta kun olet käyttänyt pitkään ko. ilmaista ohjelmaa, etkä ole tilannut ohjelman maksullista versiota.

Henry Bjorklid

Juu, 1990 luvulla ja jopa 2000-luvun ensimmäisinä vuosina minunkin mielestäni paljon oli tehty nörttien toimesta nörteille. Eli vaikeaksi meni.
Viimeiset viisi vuotta on kuitenkin löytynyt hyvin selkeitä ja käyttöystävallisiä ilmaisohjelmia.

Usein niissä on se sama ongelma kun kaupallisissa ohjelmissa: Suomenkielen ohjeet puuttuvat. Mutta tilanne paranee koko ajan ja nimenomaan avoimen koodin ohjelmissa, koska suomalaiset nörtit kääntävät niitä.

Jos valtio satsaisi 10% siitä, mitä nyt menee lisensseihin, kaikesta oleellisesta löytyisi suomenkieliset multimediaopetusaineistot. Netissä ilmaiseksi.

Henry

Käyttäjän janialander kuva
Jani Alander

Suosittelen ihan oikeasti tutustumaan ilmaisiin ohjelmiin ja vaikkapa ihan ilmaiseen käyttöjärjestelmään. Avoimen lähdekoodin ohjelmat luotettavasta lähteestä ovat jopa turvallisempia kuin ne kaupalliset suljetun koodin viritelmät. Koodia voi kuka tahansa tutkia (ja ohjelmointitaitoinen jopa ymmärtää) ja sinne on harvinaisen vaikeaa ujuttaa mitään epämääräistä takaporttia. Sitä vastoin suljetusta (ja usein maksullisesta) ohjelmasta et voi koskaan tietää mitä hauskoja "kepposia" koodi sisältää.

Toisekseen suurin ongelma tietoturvan kannalta normikäyttäjää ajatellen on ihan rehdisti haittaohjelmat. Avaat vääränlaisen liitetiedoston, jokin vielä löytämätöntä heikkoutta käyttävä mato mönkii windows koneeseesi verkosta, et ole asentanut turvapäivityksiä ja vähän vanhemmatkin mörrimöykyt yllättävät, asentelet epämääräistä piraattisoftaa jne...ja ei tarvitse ihmetellä miksi tiedot päätyvät jollekin epämääräiselle taholle, siinä ne todelliset riskit ovat eivät ilmaisissa editoreissa.

(ps. se täällä mainittu notepad++ ei tosiaan ole sama kuin normi windowsin notepad vaan kätevä paljon ominaisuuksia sisältävä täysin ilmainen tekstieditori)

Jyri Terttu

Se notepad++ on erityisesti koodin kirjoittamiseen sopiva. En sitä ihan tekstieditorina pidä. Onko sitä muuten pakko olla verkossa jos jotain kirjoittaa. pilvipalvelut sitten on asia erikseen.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Ihmettelen, jos kertomasi ongelma editorista itsestään johtuu. Muitakin syitä voi olla. Esim. suojaamaton wlan-modemi. Suojaamaton langaton näppäimistö. Keyloccerin pääsy koneellesi... jne.

Käytätkö editoria jostain muulta palvelimelta? Kannattaisi imuroida kunnon ilmainen teksturi (mm. OOo) omalle koneelle ja laittaa / laitattaa muutama tietoturva'räppänä' kiinni omalta koneelta.

Tekstureista mm Open Offisea on vaikea kuvitella itsessään tietoturvariskiksi.
http://fi.openoffice.org/

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Nokkelat näppäilijät keksivät vahingossakin väyliä, joita ei ole tiedetty olevan olemassakaan.

Tietokonetta käyttävän oma tarkkuus ja ohjelmiin perehtyminen etukäteen on a ja o.

Käyttäjän janialander kuva
Jani Alander

Harvemmin niitä enää ihan vahingossa keksitään. Nuo kaverit ketkä niitä pahantekoon etsivät tekevät sitä ihan työkseen, siitä katsos saa kivasti fyrkkaa kun myy saamiaan tietoja eteenpäin.

Henry Bjorklid

Miten tämä ilmaisuus kytkeytyy tähän?

Google docs on ilmainen ja se on juuri tarkoitettu siihen, että, jos niin halutaan, useampi voi siihen kirjoittaa.
Alkuperäinen kirjoittajahan kuitenkin kutsuu jokaisen työryhmään erikseen ja voi antaa näille erilaiset statukset.
Mutta miten tämä liittyy mihinkään?

Ihan yhtä hyvin voitaisiin sanoa, että kirjasto, joka on siis ilmainen, sallii ihmisten kopioida toisten tekstejä...

Henry

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Kyse oli siitä, että napataan toisen kirjoittama teksti bittiavaruuteen ennen tallennusta. Ei siitä, että kirjoitetaan yhtä aikaa jollain keskustelufoorumilla.

Henry Bjorklid

Google Docs ei ole keskustelufoorumi vaan toimii näin:

Oletetaan, että haluat pitää kollegojesi kanssa aivoriihipalaverin, jossa teette vaikkapa SWOT-analyysin Linuxin käytöstä tai vaikkapa kukkien hoidosta.
- Sinulla on neljä kolleegaa + kaksi "ulkopuolista" henkilöä, joiden haluat olevan mukana kokouksessa. Kaikki ovat kuitenkin eri kaupungeissa. Teet näin:
- Avaat Google Docs ohjelman ja kutsut kaikki kuusi mukaan sessioon.
- Annat kollegoille täydet oikeudet, siis myös dokumentin editointioikeudet.
- Kahdelle ulkopuoliselle annat vain oikeudet lukea dokumenttia.
- Avaat Skypen ja kutsut kaikki mukaan, eli kuulette toisianne.

Sitten alatte tekemään tätä SWOT-analyysiä. Jokainen jolla on editointioikeus voi samaan aikaan, reaaliajassa kirjoitella ja täydentää dokumenttia. Kaksi ulkopuolista eivät voi, mutta voivat tietysti kommentoida tai kysellä Skypen kautta.

Joudut lähtemään ennenkuin sessio on päättynyt, mutta haluat säilyttää dokumentin siinä muodossa kun se nyt on, eli tallennat sen itsellesi.
Kun palaat takaisin, mille tahansa tietokoneelle, joka on kytketty nettiin, näet niin oman tallenteesi (johon kukaan ei pääse käsiksi), sekä siihen dokumenttiin, johon muut päätyivät session päättyessä.

Ja kaikki tämä ilmaiseksi.
Ainoat asiat mitä pitää osata on:
- Avata G-mail tili
- Avata Skype tili
Kaikki muu löytyy selostettuna näissä ohjelmissa. (No, täytyy muistaakseni toki osata englantia.)

__________________________

Oletetaan, ettet osaa muuta kuin suomea:
Englanninkielen taitoinen voi tehdä opetusvideon/multimedian ilmaisohjelmilla "Wink" sekä "CamStudio".

Ongelmana ei ole ilmaisohjelmat, vaan se, että päättäjät eivät tiedä näistä mitään, van ovat täysin tyytyväisiä tilanteeseen jossa esim. koulut maksavat sikamaisia lisenssimaksuja.

Henry

Torsti Virtanen

Hehheh.

Hakkeri/kräkkeri/murtovaras/lukkoseppä.

Kun käsitteitä sotketaan, niin tuloksena on se, että humanitaarinen maahanmuuttaja on sama asia kuin veronmaksaja. Kyllä kansa tietää.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Nokkelat pikkupojat purkavat tietoturvakoodeja jo peruskoulussa. Netin kautta tehtyjä tietovarkauksia osataan jo jäljittää tehokkaasti. Pikkupojat jäävät aina jossain vaiheessa kiinni,jos erehtyvät "koputtelemaan" virastojen järjestelmien "ovia".

Kouluissa pitäisi opettaa etiikkaa ja moraalia tietotekniikan käyttäjille.

Käyttäjän janialander kuva
Jani Alander

Pikkupojat ei pääsääntöisesti noita hommia tee, kyllä ne puuhailijat on jotain ihan muuta. Modernit käyttöjärjestelmät itsessään ovat melko turvallisia, jopa Microsoftin tekeleet, niihin kun nähdään vaivaa ihan tosissaan. Heikoin lenkki on tuolin ja näppäimistön välissä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hoijaa. Yhteiskuntatieteiden maisterin kannattaisi ehkä kirjoittaa puheenvuoronsa oman ydinosaamisensa aihepiiristä, jos haluaisi säilyttää edes jonkinlaisen katu-uskottavuuden.

Ei se sinällään mitään, että tällaisista kirjoituksista saa hyvät naurut, mutta toisinaan alkaa pelottamaan, kun tällaisella ymmärrystasolla varustettuja ihmisiä oikeasti on päättämässä suurista tietotekniikkaratkaisuista. Kulkevat sitten Microsoftin ja muiden suurten IT-yritysten markkinointimiesten talutushihnassa ja opettelevat niiden markkinointimantraa ulkoa. Saattavat jopa tuntea ylpeyttä "osaamisestaan". Surullista ja pelottavaa.

Henry Bjorklid

Meneppä Opintohallituksen oppimateriaaleista vastaavan johtajan luo keskustelemaan niin siellä vasta yllättäviä juttuja kuulee.
Kävin siellä 2006 ja tämä täti väitti minulle ihan tosissaan, että pelkästään DVDn poltto + DVD maksaa jo sinällään useampia kymppejä. Siis copyrightin omistajalle, ensimmäisen tuhannen jälkeen, kun kaikki kulut on budjetoitu tähän tuhanteen!
Vastasin, että teen hänelle heidän materiaaleista muutaman euron kappalehintaan millaisia määriä tahansa.
Nierle'llähän tyhjä DVD maksaa noin 25 centtiä kappale, jos joku nyt ei sitä tiennyt.
Siellä samalla istumalla kuulin myös paljon muuta, joka oli aivan posketonta tietoa. Huvittavaa oli, että samassa kokouksessa istui alainen, joka nähtävästi tiesi kovinkin tarkkaan mikä on totuus, ja hän kierteli tuolissaan vaivautuneena, yritti sanoa jotain lieventävää, mutta johtaja-täti leikkasi hänen keskustelunavaukset laakista poikki.

Kun tulin Opetushallituksesta kadulle, ymmärsin ensi kertaa täysin kuinka tietämätöntä jengi on joka tässä maassa hommia hoitelee.

__________________

Jätän tämän blogin auki ja odotan rauhassa mitä "meidän maisteri on mieltä..." - tällä kertaa.

Henry

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Arvostan kyllä avointen koodien kehitystyötä. Suomen yliopistojen tietotekniikkaopetus olisi Aatamin aikaisella tasolla, jos ilmaisohjelmia ei olisi ollut mahdollista käyttää. Ne ovat työläitä käyttää ja vaativat paljon tietämystä työntekijöiltä, mutta tulevat halvaksi yliopistoille ja meille veronmaksajille. Open Office tarjoaa halvan ratkaisun kouluille.

Henry Bjorklid

En tiedä mitä ohjelmia yliopistot käyttävät jos ne vaikeita on?
Kouluissa voidaan käyttää esim näitä, joita on jo menestyksellisesti käytetty Jyväskylän opetustoimessa 2006 vuodesta lähtien:

http://www.peda.net/img/portal/1177608/Linux_LTSP_...

Lainaus yllä olevasta osoitteesta:
"Käytettävät tietokoneohjelmat linux-työasemilla ovat:
* OpenOffice-toimisto-ohjelma (tekstinkäsittely, esitys, taulukkolaskenta,
tietokantaohjelmistot)
* Mozilla Firefox -internetselain
* Gimp -kuvankäsittely- ja animaatio-ohjelma
* NVU-kotisivueditori
* Scribus-julkaisuohjelma
* PDF-katselin
* Kuvakatselin
* GCompris opetuspelejä
* KTouch konekirjoitusohjelma
* KWordQuiz -sanastokysely
* KPercentage-prosenttilaskuohjelma
* VLC Media Player -videonkatseluohjelma
* Kino -videoeditointiohjelma tehopäätteillä ja verkkopeeceillä

Lisäksi käyttöön voidaan ottaa esim. ohjelmointiohjelma ja lukuisia vapaan lähdekoodin mahdollistamia oppimispelejä. Verkossa välitettävät digitv-kanavia voidaan katsoa täydellä resoluutiolla verkkopeeceillä ja tehopäätteillä.
Pääteillä voidaan käyttää kaikkia nettiselainpohjaisia ohjelmia kuten esim. WSOY:n Opit-palvelua, sähköpostin lukeminen exchange-palvelimen kautta tai Primuksen oppilashallintaohjelman Wilma-sovellusta."

__________________________

Kannattaa todella tutustua tähän PDF-tiedostoon. Se kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi missä mennään.

Henry

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tässä kohtaa kannattaa tiedot päivittää. Ilmainen käyttöjärjestelmä puhuu suomea ja sisältää kaikki tarvittavat työvälineet palomuureineen ja Officeineen. Jos osaa käyttää Windowsia osaa käyttää näitä Linuxejakin. Ei ole työläitä käyttää. Kokeile vaikka Linux Mint -jakelua.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Ohjelmien käytön virheet johtuvat usein käyttäjän huolimattomuudesta tai riittävän koulutuksen puutteesta, esimerkiksi lääkäri unohtaa koneen päälle ja hoitaja pääsee lääkärin tunnuksilla sellaisiin tietoihin käsiksi, joihin hänellä ei ole oikeuksia.

Kun sairaalassa on esimerkiksi käytössä noin 400 erilaista tietojärjestelmää, alan näin maallikkona (perusohjelmointia opiskelleena)ihmetellä miten ne toimivat sujuvasti yhdessä.

Jos siis yhden ruksin tai yhden näppäimen takana on sellaista tietoa, joka ei ole tarkoitettu yleiseen jakeluun, pidän tarpeellisena, että niitä rukseja ja näppäimiä on useita.

Kiireessä voi kuka tahansa olla huolimaton.

Henry Bjorklid

Niin, ylläoleva voi tapahtua, jos joku tosiaan jättää koneen auki, mille kaupalliselle ohjelmalle tahansa.

Käyttäjän janialander kuva
Jani Alander

Ei niitä rukseja ja näppäimiä tarvita useita jos käyttäjä älyää käyttää systeemiä oikein. Jos jättää koneen auki tunnuksillaan se on ihan sama asia kuin jos jättää kotiovensa appo ammolleen tai auton virta-avaimet vaikkapa auton katolle. Ei se sitten auton valmistajan tai oy abloy ab:n vika ole jos auto nyysitään tai kämppä tyhjennetään.

Niko Tuomi-Nikula

Kirjoitinpa sinulle vastineen: http://elventhor.net/index.php?q=node/187
(Huomasitko muuten että oikeusministeriökin käyttää ilmaista openofficea ;)

Henry Bjorklid

Hyvä kirjoitus, mutta siellä alhaalla se C-kirjain oli väärinpäin, pitää olla näin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft

Henry

Niko Tuomi-Nikula

Kiitos arviosta.
Olen kuitenkin sitä mieltä että nimenomaan tämäntyyppiset kirjoitukset jotka ovat enemmän mielipiteitä kuin alkuperäistä tutkimusta saavat pysyä jatkossakin minun allekirjoittaminani - en usko että mainitunkaltaisen artikkelin jatkokehitys jonkun toisen toimesta olisi mielekästä.

Henry Bjorklid

Pilke silmäkulmassa mä kirjoitin, mutta jos minulla olisi valtaa, niin eduskuntatalonkin laittaisin maattomien kesämökiksi. ;-)
Sehän on ihan tyhjänä jopa pari kuukautta kesäisin.

Henry

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

"Taitava imuroija voi saada aiheettomasti maineen substanssiosaajana keräämällä uutta tietoa laittomasti muiden tietokoneilta."

Käsittääkseni internetistä rupeaa jo löytymään ihan laillisinkin keinoin aikalailla kaikki mahdollinen tieto? Miksi kukaan haluaisi tulla ja imuroida muiden koneita edistääkseen omaa tietotaitoansa?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onhan noita keyloggereita, mutta mitä tekemistä niillä on jonkun "tekstieditorin" tai "tekstieditorin" ilmaisuuden kanssa?

Käyttäjän edvardmajakari kuva
Edvard Majakari

Meeri: IT-alan ammattilaisena voin sanoa, että ilmaisuudella ei ole mitään tekemistä tuon kanssa paitsi sikäli, että jos ilmaisella tarkoitat _vapaata_, niin vapaissa ohjelmissa moinen ominaisuus huomattaisiin nopeasti, koska alkuperäinen ohjelmakoodi on kaikkien nähtävissä. Tuollaista ominaisuutta en tosin ole huomannut koskaan missään vapaissa tai kaupallisissa editoreissa.

Ja Notepad++ on eri ohjelma kuin Notepad.

Juha Kajander

Onko Microsoft Word Starter tuollainen ilmaisohjelma? Se tuli ilmaiseksi koneen mukana, ja siinä on alusta alkaen ollut kaikenlaisia outoja ominaisuuksia. Ei totisesti houkuttele ostamaan maksullista versiota,

Jyri Terttu

Starter sisältää mainoksia ja tulee tiettyjen koneiden mukana. Saattaa olla muuten ihan toimivakin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En nyt ihan ymmärtänyt tämän artikkelin pointtia. Jos tarkoituksesi oli varoittaa käyttäjiä vakoiluohjelmia sisältävistä (teksti?)editoreista, niin editorien nimiä kehiin, kiitos. Ei siitä ole juurikaan mitään hyötyä, että huolestuneet käyttäjät kyselevät kommenttiketjussa, että tarkoititko tätä tai tätä editoria, ja sinä sitten vastailet editori kerrallaan, että se ja se on OK.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Tarinan opetus, älä kirjoita blogia aiheesta josta et tiedä mitään. Älä varsinkaan silloin kuin suuri osa alan "asiantuntijoista" on finninaamaisia ja ylimielisiä nörttipoikia. Tekniikka on sellainen aihealue että siitä on vaikea kirjoittaa mutu tuntumalla, koska sen tuntemus joko on hallussa tai ei.

500 facebook tykkäystä ;)

Kalle Lehtonen

Jos et tunne tekniikkaa ja tietokoneen toimintaa, tyydy tunnettuihin ja hyvämaineisiin vaihtoehtoihin, esim OpenOffice. Vähän niin kuin: osta käytetty auto merkkiliikkeestä, ellet tunne autojen tekniikkaa ;-)

Jaakko Salomaa

Tervetuloa tämän päivän internet-meemiksi joka tapauksessa. Vielä on vähän matkaa Kaisa Rastimon sfääreihin, mutta suunta on hyvä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tietotekniikka on nykyajan magiikkaa. Ja parhaimmillaan se onkin sitä kovin lähellä, oli suorastaan taikuutta saada ujutetuksi Iranin sentrifuugien ohjausjärjestelmään virus, varsinkin kun tietysti järjestelmä on täysin irti internetistä. USB-tikun sisällä se sitten livahti. Stuxnet siis.

Ei ole ihme, että muut kuin nörtit saavat hiukan vääriä käsityksiä.
Mutta näinhän kaikkien tieto lisääntyy, ja se kai on tärkeintä.

Voin oikein lämpimästi suositella tavalliselle käyttäjälle ilmaisia käyttöjärjestelmiä ja ilmaisia editoreja.

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Kiva juttu, että kiukkuisena kirjoittamani teksti poiki näin paljon asiallista keskustelua. Perusajatukseni oli tämä: lue kaikki valmiiksi ruksatut kohdat nettisivuilta ja tarkista joka kerta aloittaessasi, onko aiemmin tuttuun nettisivuun tehty muutoksia. Esimerkiksi laitettu valmiita rukseja joitakin toimintoja varten. Jos kiireisenä jättää tarkastukset sikseen,voi läksyttää vain itseään, jos jotain sellaista pääsee julkisuuteen, jota on vasta muokkaamassa.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Edelleenkään et ole ilmoittanut, mistä ohjelmasta oli kyse, jossa kyseinen varsin erikoinen toiminto olisi. Vaikutelmaksi jää, että ei tainnut blogitekstin substanssina olla muuta kuin skitsoilu.

Harri Ristimäki

Hoijaata ... tarkoitatko, että tämä kirjoittamasi juttu pääsi ennenaikojaan nettiin ja se on sinulla vielä työnalla, kun me jo sen yritämme omia ja sitä kommentoimme?

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Tiedoksi:
Meeri Koivunen oli eduskuntaehdokkaana Keskustan listoilla.
Ei siis mikään trolli.
Joku päivä hän voi istua opetusministerinä.
Ajatelkaa sitä.
Ajatelkaa tarkkaan. Ja pitkään.

Hänellä oli blogi jonka nimenä oli:
"Meeri eduskuntaan - YTM Meeri Koivunen - yhteiskuntaviestinnän osaaja"

Henry

Jukka Johansson

Aika hankalaa, kun en osaa juuri muuta, kuin nettipankkia käyttää ja sitten tätä kirjoittamista tänne palstoille. Ja meitä on monta, jotka emme näistä systeemeistä mitään ymmärrä.

Olemme siis ihan vapaata riistaa kelle vaan?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ensin vastaus kysymykseesi:
Kyllä, jos Sinäkin olet ehdolle eduskuntaan sloganilla "Yhteiskuntaviestinnän osaaja" ja olet yhteiskuntatieteiden maisteri ja kirjoitat tietotekniikasta jotain aivan hasssua.
Ja kaiken tämän teet, vaikka Sinulla on toimittajan ja tiedottajan kokemus siitä, ettei kannata kirjoittaa ja tiedottaa asioista joita ei tunne.
Viittaan kirjoittajan profiiliin.
_________________________________

Mitä tulee tuohon osaamiseen, ongelmana on se, että Opetushallitus ei suostu teettämään mitään, tai niinkuin he asian määrittelivät "olla mukana missään, jossa tietoa annetaan ilmaiseksi".

Eli jos 4 - 5 ihmistä, jotka asioita hallitsee, saisi pienen apurahan siitä, että tekisivät kansalaisille sivuston, jossa on selkeät oppitunnit kansalaisille... Tai oikeammin, kaikki löytyy jo netistä, mutta asioita pitäisi yhdenmukaistaa ja varsinainen ongelma on se, ettei tiedetä missä järjestyksessä opiskelu pitäisi aloittaa.

Joka tapauksessa maallemme on hyväksi, että kaikenlainen tietsikkaosaaminen olisi mahdollisimman korkealla tasolla.
Ja tämä hoituisi säästäen valtion rahoja, koska itseopiskelija ei mitään maksa plus että näillä "kursseilla" olisi mahdollisimman motivoituneita opiskelijoita.

Teen parhaillaan maahanmuuttajille ilmaista suomenkielen opetusohjelmaa, jossa klikkaamalla kuvaa, maahanmuuttaja kuulee kuvatekstin lausuttuna.
Tämä oli juuri se, mikä ei Opetushallitusta kiinnostanut, "koska se ei ole kaupallinen".
Lisätietoja: Henry.Finland2gmail.com

Henry Björklid

Käyttäjän janialander kuva
Jani Alander

"Olemme siis ihan vapaata riistaa kelle vaan?"
Näinkin voi sanoa, emme valitettavasti elä ideaalisessa maailmassa.
Pahimmassa tapauksessa kokematonta ja tietämätön käyttäjää voi verrata kännikalaan joka vaeltaa huonomaineisella alueella keskellä yötä, taskut pursuten rahaa. Ennemmin tai myöhemmin jotain epämiellyttävää tapahtuu.

Mutta tässä tapauksessa ongelma ei loppujen lopuksi ole paha, kuka tahansa voi parantaa tietotasoaan asioihin perehtymällä. Itseoppinut itsekin olen, mutta myönnettävä on että tietokoneiden kanssa on tullut oltua tekemisissä jo pikkupoikana 1980-luvulla ja oman masiinan sain 1991. Siitä lähtien on kokemusta kertynyt.

Toimituksen poiminnat